Ontstaan.
De Tieltse afdeling van De Volkstuin werd gesticht op 4 februari 1933, eerst onder de naam ‘Bond voor Hofbouw- en Fruitboomkunde’, later ‘Het Werk van de Akker’. Stichtende leden waren Michiel Verkinderen (eerste voorzitter), Frans Coucke (secretaris), Marcel Vergucht en E.H. Vanhoutte. In 1938 nam Leon Vanluchene, een volksvriend als geen ander, het voorzitterschap over.
Oorlogsjaren.
In de oorlogsjaren kende de vereniging een enorme bloei met meer dan duizend leden. Door toedoen van voorzitter Leon Vanluche kon men in deze moeilijke periode immers meststoffen en plantgoed bekomen. Zo’n groot aantal leden maakte het werk van het bestuur zwaar: Adolf Vanneste en Maurice Neirinck zetten zich voluit mee in voor de vereniging.
1958: start van bebloemingsinitiatieven.
Toen voorzitter Vanluchene in 1957 overleed, werd arrondissementscommisaris Emiel Devos bereid gevonden om de fakkel over te nemen. Onder zijn impuls begon men in 1958 – het jaar van de Expo – met een bebloemingsactie. De bebloemingsprijskamp van ‘Tielt Bebloemd’ vindt nog elk jaar plaats met momenteel meer dan 500 deelnemers. Nog steeds gebeuren de organisatie van de prijskamp en de prijsuitreiking in hoofdzaak door de bestuursleden van De Volkstuin. De financiële ondersteuning is evenwel een stadsaangelegenheid.
Nieuwe naam, vernieuwd bestuur.
In 1968 werd ‘Het Werk van de Akker’ het ‘Verbond voor Volkstuin’ om in de jaren negentig zijn huidige naam te krijgen, kortweg ‘De Volkstuin’. Vanaf 1982 nam Jozef Demeestere het voorzitterschap over. Na het overlijden van de eerste secretaris Frans Coucke nam eerst Lionel Vanneste en later Jozef Vanhoudt deze functie waar. Het ledenaantal dat einde de zestiger jaren zijn dieptepunt kende, is ondertussen weer aangegroeid tot meer dan 230.
Wat biedt Tuinhier Magazine zijn leden aan?
Alle leden ontvangen het maandblad ‘De Volkstuin’ nu Tuinhier Magazine dat al meer dan 75 jaar verschijnt. Daarnaast zijn er de plaatselijke activiteiten. Maandelijkse tuingerelateerde voordrachten, snoeilessen, een daguitstap of een tweedaagse in teken van de tuin zijn er altijd bij. We doen ook aan samen-aankopen van potgrond, zaden en meststoffen en tevens witloof-wortelen. Elk jaar gaan we op tuinbezoek bij een particulier en we bezoeken wel eens tuinbouwbedrijf. We staan indien nodig onze leden met raad en daad bij.